Men när några journalister efter en träff med den tjeckiske EU-ambassadören kallade Tjeckien för ett östeuropeiskt land, var det droppen som fick bägaren att svämma över för Jan Vytopis, presstalesman på Tjeckiens EU-representation:
- Tjeckien har aldrig legat i Östeuropa! Vi har aldrig tillhört den östeuropeiska kulturen med kyrilliskt alfabet och ortodox kristendom. För oss är det väldigt svårt att förstå att folk fortfarande använder ord som bara användes under kalla kriget, säger han.
Negativa associationer
Han skrev ett massmejl till journalister och presstalesmän i de andra EU-länderna:
"Jag skulle vilja be er om en liten tjänst när ni syftar på de nya EU-länderna i Centraleuropa ...vi hoppas att det ska vara möjligt att börja använda korrekt och icke missvisande terminologi."
Det är inte bara det att begreppet "Östeuropa" rent geografiskt är fel - Prag ligger till exempel väster om Stockholm och Aten.
Begreppet "östeuropeisk" medför också, enligt Jan Vytopil, negativa associationer, till kommunism och nära band med Sovjet/Ryssland.
Mats Andrén på Göteborgs universitet har forskat om centraleuropeiska identiteter och förstår varför Jan Vytopil blir upprörd:
- Om de buntas ihop med Östeuropa, buntas de ihop med det de absolut vill komma bort ifrån - Ryssland, säger han.
Försvagades under kommuniståren
Efter första världskriget var ett viktigt argument för ett självständigt Tjeckoslovakien idén om att Centraleuropa skulle bestå av många och små självständiga demokratiska stater. Tidigare hade landet tillhört bland annat Österrike-Ungern.
Under kommuniståren försvagades Centraleuropa. Områden som tidigare präglats av många och täta kontakter delades plötsligt av järnridån.
Men med Berlinmurens fall 1989 gjorde Centraleuropa comeback. Kontakterna återupptogs, författare och politiker talade om sin centraleuropeiska identitet. Området beskrevs som något väsensskilt från Ryssland och Östeuropa.
Mats Andrén beskriver några hörnstenar i centraleuropeisk identitet: den historiska erfarenheten av att vara klämd mellan och tidvis ockuperad av stormakter, en underfundig ironisk humor, en språklig och kulturell mångfald samt en stor religiös rörlighet. Som mest omfattar Centraleuropa hela området mellan Finska viken och Adriatiska havet.
Vill inte klumpas ihop
Om dessa kallar sig centraleuropéer är en annan fråga.
- Estländare känner sig mer som nordeuropéer. Vi är närmare finländare och svenskar än vad vi är central- och östeuropéer, säger Riia Salsa på den estniska EU-representationen.
- Han (Jan Vytopil) förklarade mycket korrekt i sitt mejl vad som gäller. Om vi skriver pressmeddelanden eller så använder vi snarare termen Centraleuropa, säger Zbigniew Gniatkowski på Polens EU-ambassad.
I Ungern heter det att landet ligger i östra Centraleuropa, berättar András Szörényi på den ungerska EU-ambassaden. Han tycker illa om att de länder som gick med i EU år 2004 klumpas i hop.
- Estland och Slovenien har till exempel ingenting gemensamt geografiskt. Vi försöker låta bli att använda någon term alls. Uppriktigt sagt, det enda dessa länder har gemensamt är att de gick med i EU samma dag.
- Vi vill inte vara något fack. Vi är först och främst ett EU-land, säger Maja Kocijancic från Slovenien.
Hänvisar till fransk undersökning
Jurgita Apanaviciute på den litauiska EU-ambassaden hänvisar till en fransk undersökning och hävdar att Europas mittpunkt ligger i byn Purnuskes, 26 km norr om Litauens huvudstad Vilnius. Hennes slovakiska kollega Marta Dömöková kontrar med Johanneskyrkan i byn Krahule som enligt en legend från 1700-talet anses vara Europas mittpunkt. Båda kallar sig centraleuropéer.
Jurgita Apanaviciute berättar att olika identiteter i Litauen tävlar med varandra:
- Sovjetockupationen gjorde oss till de baltiska staterna, men den idén blir svagare och svagare. Medan Litauen orienterar sig mer mot Polen, vänder sig Estland och Lettland mot Norden. Men utvecklingen är verkligen intressant - kanske blir det så att den nordiska identiteten vinner i Litauen, man kan aldrig vara säker ...
Sara Ahnborg