|
Så hittar du Brysseljobben
Kärlek till Europa, språk, pengar eller en utländsk partner. Det finns många skäl att söka sig jobb inom EUs institutioner. Jusektidningen ger dig tips.
Dina närmsta arbetskamrater kanske kommer från Slovenien, Tyskland, Belgien och Spanien. När ni träffas böljar samtalet mellan engelska och franska. Ni jobbar med EUs framtid, med utrikespolitik eller med ett nytt direktiv som ska rädda barn från cancer.
Din månadslön är troligen mer än hyfsad, särskilt om du är en av dem som bara betalar EU-skatt på nio procent. Att din polske pojkvän eller tyska fru också fick ett bra jobb på samma ort, utan att först behöva traggla sig igenom en mängd ”svenska för invandrare”-kurser är ytterligare en bonus.
En dröm För många framstår ett EU-jobb i Bryssel som en dröm. En som tagit sig dit är svenska ekonomen Lena Kraft. Hon kom till Bryssel för fyra år sedan, dels för att hon var intresserad av EU-frågor och dels för att det där fanns jobb-möjligheter för både henne och hennes franske pojkvän. Just nu har hon ett tvåårskontrakt på Europaparlamentets webavdelning. – Jag tycker om att arbeta med kollegor från olika länder. Och tjänsten jag har nu, där vi bygger upp en helt ny avdelning, är spännande, säger hon.
Det finns många olika sätt att få jobb inom EU. Lena Kraft har hankat sig fram på tillfälliga kontrakt på Europaparlamentet och EU-kommissionen. Hon beskriver arbetsmarknaden i Bryssel som tuff, särskilt för de som inte har engelska eller franska som modersmål. Var femte som arbetar inom EUs institutioner har korta tidsbestämda kontrakt.
För vissa tjänster måste man först göra ett uttagningsprov medan andra kan sökas direkt. Många jobberbjudanden utannonseras internt så det kan vara bra att ha kontakter inne på institutionerna som kan hålla ögonen öppna åt en.
Stenhård sållning Uttagningsprov krävs också för att få någon av de hett eftertraktade fasta anställningarna inom EUs institutioner. Livstidsanställning och, för akademiker, en ingångslön på över 30 000 kronor efter skatt är två lockbeten.
För att komma dit krävs att du går igenom ett uttagningsprov i flera delar. Den första delen testar EU-kunskaper, specialistkunskaper och logiskt tänkande. Går du vidare väntar uppsatsskrivning och intervjuer. Sållningen är stenhård. När EUs uttagningsmyndighet Epso senast ordnade ett uttagningsprov öppet för blandade akademiker deltog drygt 9 000 personer. Av dessa får max 200 en fast anställning. På mer specialiserade uttagningsprov är chanserna däremot större.
– Många som klarar sig har utlandserfarenhet. Man får inga extra poäng för det, men det kanske ökar motivationen att läsa på och ger bättre språkkunskaper, säger Ulrika Hall, statsvetare som lånats ut av Finansdepartementet till en fyraårstjänst på Epso.
Kunna datum Vad är det då som krävs för att få ett av jobben? Dels ska man passa in på den språk- och utbildningsprofil som uttagningsprovet gäller. Utöver det goda kunskaper om EU. De som gör proven förväntas inte bara känna till EUs inre organisation utan även datum för undertecknandet av olika fördrag och var EUs olika myndigheter finns placerade. Nya uttagningsprov annonseras på Epsos hemsida. Från det att ett prov offentliggjorts tills de lyckliga som klarat provet kan börja sina nya jobb får man räkna minst ett och ett halvt år.
För alla de som inte vill göra uttagningsprovet, eller som misslyckas med det, bjuder Bryssels EU-värld på ett antal andra jobbmöjligheter. Ett sätt är att bli politisk handläggare hos någon av EU-parlamentarikerna. Det är Emma Lindberg, med studier i statskunskap och miljöekonomi i grunden, som jobbar åt Anders Wijkman (kd) – en av de 19 svenska ledamöterna.
Tillsammans med en kollega håller hon koll på Europaparlamentets olika arbetsutskott, sätter sig in i Anders Wijkmans specialämnen miljö och bistånd samt hjälper till att utarbeta lagförslag. – Det är ett roligt jobb. Man slängs mellan uppgifter då man får väldigt stort ansvar, till exempel när ens parlamentariker är ansvarig för ett visst lagförslag, och administration som att prioritera bland alla de inbjudningar som Anders får, säger hon.
Olika krav De svenska partierna skiljer sig åt när det gäller krav på tidigare engagemang inom partiet. Emma Lindberg hade inte varit partipolitiskt aktiv, men hade följt Anders Wijkmans arbete och tyckte att han jobbade med intressanta frågor och hade vettiga åsikter. Man kan också arbeta för de politiska grupperna i Europaparlamentet, till exempel liberala Alde eller konservativa EPP-ED. Då jobbar man för parlamentariker från alla EU-länder.
Sist kan nämnas att de flesta svenska regioner har lobby- och informationskontor i Bryssel. På samma sätt har svenska och internationella företag, konsultfirmor och organisationer representanter på plats. Och för den som redan jobbar på ett departement finns möjligheten att söka sig till Sveriges EU-representation.
Sara Ahnborg
Så förbättrar du dina chanser:
• Lär dig flytande engelska.
• Lär dig flytande franska.
• Lär dig ytterligare språk.
• Ha en akademisk utbildning, till exempel inom ekonomi, juridik eller statskunskap.
• Skaffa kontakter inom EU.
• Var på plats i Bryssel.
Så får du jobb inom EU:
• Var aktiv – skicka spontana ansökningar, ring upp eller besök dem du vill jobba för.
• Ta en praktikplats, de flesta EU-institutioner ordnar praktikplatser någon gång per år. Även politiker, regionkontor och organisationer kan erbjuda betald eller obetald praktik.
• Håll koll på http://europa.eu.int/epso/ och de politiska gruppernas hemsidor efter uttagningsprov.
• På regeringen.se ”Arbete i EU” finns också tips och information.
(Publicerad i Jusektidningen, augusti 2005)
|